Jumaat, 20 Disember 2013

Dimanakah Kita ?




 

Umat Islam di Myanmar terus ditindas dan dibunuh Penganut Buddha. 
 Masjid-masjid dan madrasah dibakar, rumah dan kedai milik orang Islam dimusnahkan.
 Angka kematian terus meningkat hingga ke hari ini.
 Mana suara Malaysia untuk Rohingya?
 Mengapa tiada kenyataan tegas mengecam pembunuhan umat Islam di sana. 
Malaysia terus menyertai Sukan Sea 2013 di Myanmar,
 sepatutnya boleh saja tarik diri sebagai tanda protes. Ah, tidak pelik pun sebenarnya, penggulingan Mursi pun disokong, kekejaman di Syria juga tidak dipeduli, inikan hanya minoriti kecil umat Islam di Rohingya, apa peduli. 
 Tiada bukti anda cinta Islam.
 Undang-undang Tuhan tidak dilaksana, keadilan rakyat tidak diberi, ulama'-ulama' diketepi. 
Syukurlah Malaysia masih aman.


 Coretan: Kailani Zahari. Mantan Presiden Majlis Perwakilan Mahasiswa Malaysia Jordan (MPMMJ)

Terkini | Dua rakyat Palestin dibunuh di Tebing Barat



19 Dis - Askar zionis Israel membunuh dua lagi rakyat Palestin di Tebing Barat dalam serbuan berasingan di bandar-bandar Jenin & Qalqiya. Pertempuran turut mencederakan tujuh yang lain, termasuk tiga mengalami kecederaan serius

Salah seorang daripada mereka, ditembak pada jarak dekat selepas serbuan dibuat di rumah Jamal Abu Al-Haiga. Pemuda yang syahid dikenal pasti sebagai Nafaa Al-Saedi,23. Manakala sepupunya tercedera.

Sebagai tindak balas terhadap serbuan di rumah tersebut, belia Palestin mula membaling batu ke arah askar zionis, manakala askar zionis membalas serangan batu tersebut dengan peluru hidup, yang mencederakan tujuh yang lain.

Manakala di Qalqiya, Saleh Yasin, 29, pegawai keselamatan Palestin, diserang hendap dan syahid semasa pulang daripada kerja. Askar zionis mendakwa beliau membalas tembakan, tetapi laporan hospital membuktikan beliau ditembak dari belakang.

Saksi menyatakan, selepas beliau ditembak, askar zionis membiarkan beliau mengalami pendarahan sehingga mati. Juga, beliau tidak bersenjata semasa ditembak. [Ph]

sumber: MEMO
‪#‎aqsasyarif‬

Jumaat, 13 Disember 2013

Perginya seorang pejuang ||




KENYATAAN MEDIA PRESIDEN PAS
10 Safar 1435/ 13 Disember 2013

PERJUANGAN ISLAM TIDAK BERAKHIR
DENGAN SYAHIDNYA ABDUL QUADER MOLLA
DARI JAMAAT-E-ISLAMI BANGLADESH

Pada hari ini sejarah mencatatkan syahidnya saudaraku Abdul Quader Molla (14 Ogos 1948 – 12 Disember 2013) yang juga merupakan Penolong Setiausaha Agung Jamaat-e-Islami Bangladesh di tali gantung yang tidak mengenal erti kebenaran. Perbicaraan as-Syahid adalah satu momokan terhadap sistem keadilan, apabila disabitkan kesalahan dengan fakta yang meragukan dan penuh dengan sentimen politik dalaman Bangladesh. Ianya bukan sahaja mendapat bantahan dalam negara Bangladesh sendiri tetapi juga turut dikecam oleh komuniti Islam di peringkat antarabangsa. Jelas sekali tindakan menukar hukuman asal terhadap as-Syahid dari penjara seumur hidup adalah di atas desakan politik dalaman menerusi demonstrasi jadian seperti protes Shahbag pada Februari 2013 lalu yang menjadi tulang belakang agenda jahat kumpulan sekular yang bencikan Islam.

Kepada pendokong Jamaat-e-Islami Bangladesh dan ahli keluarga as-Syahid, serta bakal as-Syahid yang lainnya yakinlah bahawa kehidupan akhirat adalah kekal abadi dan syurga adalah janji dari Allah.

Teruskan perjuangan menentang kezaliman, mengikut al Quran dan as Sunnah serta sirah para Nabi A.S., di mana fajar kemenangan Islam akan menyinsing jua dengan izin Allah. Allahu akbar !.

Saudaramu,
Abdul Hadi Awang
Presiden PAS
Malaysia

Abdul Quader Molla

Perginya seorang Pejuang



Syeikh Abdul Kadir Mullah, pimpinan utama Jamaat Islami Bangladesh menemui Tuhannya apabila di hukum gantung oleh Kerajaan Bangladesh.

Yang menghukum, yg menjatuhkan hukuman dan yg menolak rayuan hukuman senuanya adalah org2 Islam sebangsa dgn beliau...

Beliau sempat bertemu isteri dan ahli keluarganya memberikan kata terakhir dan digabtung dlm penuh ketenangan.

in shaa Allah ganjaran syahid seperti yg dijanjikan Allah bagi mereka yg menginfaqkan hidupnya utk perjuangan Islam.

Innalillahi wa inna ilaihi rojiun...
Syahid ganjarannya walau mati di atas katil sekalipun jika niat dan perjuangan diletakkan utk Islam selamanya... (maksud hadith)


Rabu, 11 Disember 2013

Sekadar Perkongsian *Rabu




Isteri : Bang, saya cemburu bila lihat
teman-teman saya.

suami : Cemburu? Kenapa?

isteri : suami mereka selalu memberi
hadiah, membelikan gelang, cincin,
baju, mengajak dia jalan-jalan.

suami : Maafkan abang ya, kerana
abang tak mampu memberikan semua
itu untukmu. Abang tak punya wang
untuk itu semua..

isteri : Bang, jangan cakap begitu. Apa
yang abang beri sudah cukup untuk
saya. Percayalah..

suami : Tapi awak tetap menginginkan
itu semua kan? Sama seperti teman-
temanmu?

isteri: abang,,,, maaf..

suami : tak mengapa

Suatu hari si suami mendapat khabar
bahwa si isteri mengalami kecelakaan
hebat. Si isteri mengalami cedera pada
mata hingga mengakibatkan ia
kehilangan penglihatannya.
Setelah beberapa minggu, si isteri
telah sedar dan pulang ke rumah
untuk mencari si suami yang tidak
muncul di hospital.Dia membaca
sepucuk surat yang diberikan oleh
seorang doktor sebelum ia pulang..
------------------------------
---------------------
"Sayang, maafkan abang kerana
selama ini tidak mampu menjadi
seorang suami yang terbaik untukmu.
Abang tidak mampu memberikan
kemewahan padamu. Abang tak dapat
membahagiakanmu dengan
kemewahan.
Sayang,
Hari ini kamu melihat dan membaca
surat ini dengan mata abang. Hanya ini
yang mampu abang berikan padamu,
sayang. Jaga mata ini seperti kamu
menjaga dirimu. Dengan mata ini
nanti, kamu akan berjumpa dengan
seseorang yang akan menyayangi dan
akan memberikan segala yang kamu
inginkan. Maafkan abang..!"
Apa pengajaran yang anda terima dari
cerita ini?

: yana Kuat :)) Yana tahu anda pun sama ♥


Bismillah ♥

yana tak tahu nak update apa dekat blog ni , terlalu banyak Pengalaman yang yana lalui sepanjang 2 bulan ni . 

waktu cuti sem , abah di kejarkan ke hospital sebab kene strok . Alhamdulillah tiada apa apa yang serius hanya mulut abah senget sikit dalam 2cm , kalau nak cakap kene ulang 2 3 kali. pada hari tu jugak , mak col yana dan mak menangis teresak-i , AllahuRobbi  waktu tuu air mata yang tahan dari pagi sebab nak pergi exam  tumpah jugak .. mengalir deras air mata ini saat seorang ibu menitis air mata , mengungkap segala kesedihan dan bebanan yang dia pikul .. 
Alhamdulillah Abah dah okeyy sekarang 

Beberapa Minggu kemudian , Adik yana pulak masuk Hospital kerana Asma . hampir 5 kali amik gas , 2 kali amik darah . selepas 3hari berkampung dekat hospital slim river . adik di benarkan balik :)) Apa lagii dia melompat sakan lhaa , dia kata dia rindu BASIKAL dia . hihi 

Yana dah masuk sem baru . Yana dah sem 4 , dah jadi senior :)) jeng jeng jeng . apa lagii time tu buli adik-ii sem 1 lhaa . hahaha *gelak jahat 

hah , lepas pada masuk kolej kan . Rezeki Dari Allah melimpah-limpah Ruah untuk yana  . Banyak menang GIVEAWAY . hihi :) Syukur sangat-i . tengs pada semua ya . Nanti yana buat Entry Khas untuk korang ye :)) 

tuu je kod yana nak taip , sebelum tidur ni . yana adaa hifz Al-Quran Esok . surah Al-Baqarah juz 1 . wish meu luck okeyy .. 

okey jom tidur :)) Ihtammu Binafsikum 

Selasa, 10 Disember 2013

ADRIANNA SYAZ FIRST GIVEAWAY



klik pada Banner :))


Hujan membekukan memori tentang kenangan yang tak ingin ku ingat. tapi aku sangat menyukai hujan. karena hujan selalu memberi alasan berbeda disetiap datangnya. apakah hujan akan selalu seperti itu , dingin tapi menyenangkan .

First Giveaway by Nurshabrina '






klik banner untuk join

Senarai hadiah:


1 Long Sleeve T-shirt + 1 Secret Gift X1, Button + Bookmark + Eyeliner X1, Tudung X3, 1 Button Badge X10,   Pou Keychain X2, Felt Keychain X3, Coklat Oreo X1, Felt Keychain X1, Topup + Felt Keychain X1, Topup RM5 X2, Header X6, Header X3, Bloglist X5, Cursor X1, Cursor Nama X2 dan Topup RM5 X1.


First Giveaway dianjurkan oleh Nurshabrina dan disponsor oleh Nurshabrina, Ew Ena, Misz Nadea,  Dyanuraz Collection,  Pretty Little Badges - Unique & Cute DesignEymasu and World Craft,  Jaja, Chocolate A M, Lolly Shoppe, Farah FarhanaJassarah Syafiya, Arni, Izyan Yan CinnamonNurin Aireen, Pyka Zamberi, Areena dan T-Shirt Lestari.




Disini juga saya nak share fanpage Pretty Little Badges - Unique & Cute Design. Banyak badges yang dijual disini dan semuanya cantik-cantik ! Selain dari button badge, disini juga menjual Kad Kahwin, Pocket Calendar, Bunting dan sebagainya. So, kalau nak tempah badges, kad kahwin atau apa-apa, tempah dekat Pretty Little Badges - Unique & Cute Design tau !

Contoh-contoh design badges yang super cantik, super awesome :

yang lain boleh tengok di fanpage dia ye.




Tamat 11 Dec 2013, Tepat jam 12:00.

 

Mega Topup GiveAway By Mojatcerewet.com

Mega Topup GiveAway By Mojatcerewet.com
KLIK BANNER UNTUK JOIN

Jom join Mega Topup GiveAway By Mojatcerewet.com sejumlah RM255 Topup untuk dimenangi! Klik banner atau klik SINI untuk join !

Mega Topup GiveAway By Mojatcerewet.com dianjurkan oleh Mojat dan disponsor oleh Adam Faiz,Fatin Farhanah,Munirah Rahman,Aina roseberry,Ana Ahmad,Cik Amal,Kasih Lestari Abadi,Anis AMira,Izyanyancinnamon,Maisarah,Hawa Syazana dan coretanku inpirasiku !

Isnin, 9 Disember 2013

Mini GA RM600 Disember 2013 by Emas Putih

 
As-Salam


Top Referal
Cash RM50 + Puzzle Bernilai RM50 3D

Random
Cash RM50 x 5
Perfume Gred AAA Bernilai RM50 x 6

Mini GA RM600 Disember 2013 by Emas Putih ini dianjurkan oleh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih , Brado Bapak , Brado Bapak II , Lylahana Shop , Maha Mahu, Wan Comel , Marqis Careno dan Iluvtour


NANA AMEER'S FIRST GIVEAWAY




*ada penambahan hadiah

Giveaway ini ditaja oleh :
dan banyak  lagi , jadi hadiah nyer mesti gempak2 dan banyak hadiah menunggu tuannya!
APA LAGI ?? MARI LAH KLICK GAMBAR UNTUK JOIN :)


DAN SEMUA PESERTA DAPAT VOUCHER 10% dr JASPLE BOUTIQUE !

Tarikh mula : 31 OKTOBER 2013 - 4 DISEMBER 2013


Ahad, 8 Disember 2013

"December Giveaway by Fatin Diana".



Klik banner untuk join.

Senarai hadiah :
Cash RM50 x 1, AuraWhite 400,000mg x 1, Jersey x 7, Peplum blouse x 3, Tshirt I ♥ Medan x 1, 2 keping shiseido mask x 2, Tote Bag Authentic Mango worth RM80 x 1, Jumpsuit x 1, Cardigan x 1, Felt brooch x 3, Bawal glitter x 2 + bracelet x 1, Header + Doodle x 2, dan voucher discount 10% untuk semua peserta.
December Giveaway ditaja oleh Fatin Diana, Abang Ensem, Red Delima, House of WNS, Nadratul Syazwana, Mai's Beauty House, Nur Cimi, Fariqan Afina, Jasple Boutique dan Nur Shahira.


Tamat 27 Disember 2013, 10 Malam.

Jumaat, 29 November 2013

special Giveaway by Syazlia & FD


Assalamualaikum.


klik banner untuk join


Senarai hadiah:
Custom made tshirt (bagi design sendiri) x 1, Skincare Product Clarins (Mini) bernilai RM100++ x 1, Eye mask collagen x 1, Lip mask x 1, Keychain Bandung x 1, Sticker x 5, Note book x 1, Brooch x 2, Blouse brand B.U.M x 1, Losyen Halimau x 1, Casing phone handmade x 1, 3 pcs Shiseido mask x 1, Keychain x 1, Keychain strawberry x 1 , Sepasang felt brooch x 1, Beauty set x 1 , Aksesori x 1, Keychain + Shiseido mask x 1, Earphone x 1, Cash RM5 x 3, dan Review Blog x 1.

Special Giveaway Part 2 dianjurkan oleh Syazlia dan Fatin Diana dan disponsor oleh Fatin Diana, Airis Arissa, Hawa Syazana Lee, Ana Ahmad, Ain Rahman, Keyme Keymo, Ifah, Husna Zahidi, Anis Shahira, Serbamakneka Online, Lienda, Ana Diera, dan Munirah Rahman.

Tamat 30 Nov 13, 10 malam

PRETTY AWESOME GIVEAWAY




180pcs button badge boleh create gambar apa yang awak nak
2x t-shirt " Keep calm & Hijab on "
3x Tudung Bawal
1x Cute ribbon pin
1x Kasut boot floral korean
1x Dress labuh
1x Beg manggo
1x Set minyak wangi couple CK brand
1x Baju blouse batwing
1x Losyen
6x Liptint
50pcs mask
2x Monochrome jegging *add
DIY studs *add
1x Cute bear blouse *add
1x brecelet *add
1x toth bags *add
1x hot furla handbag *add
1x handbag *add
1x Cat blouse *add
10pcs Mask Hello Kitty strawberry milk *add
10 pcs Mask chocolate truffle *add
5x jam tangan  *add
✦4x Baju geek & nerd *add
1x gelang butang *add
1x axiator with flip case *add
1x tudung bawal satin labuh *add
Set barang kecatikkan muka *add
Baju sweatshirt gambar eiffel tower *add

simple giveaway by Love Cathy Doll




1) bu! satu entry bertajuk 'simple giveaway by Love Cathy Doll'.
2) copy banner di atas, backlink kan ke entry nie.
4) FOLLOW blog sigadisungu untuk perkembangan lanjut.
3) WAJIB like 2 fanpages nie.
&
4) tag kawan2 ( tiada paksaan ye. hehe)
5) tinggalkan link entry korang di ruangan komen.
5) finish ! simple rite ? ^_^


'1st Giveaway from Miss Vivian',



Antara hadiah-hadiah.
1X 1Set Kimono Hand Sanitizer Holder
1X Handbag
1X Handbag
1X Jam Casio
1X wrist watch (purple)
1X Jam Swatch
1X Topap RM5.00
1X Topap RM5.00
1X Topap RM10.00
1X Shawl Stripe
1X Bawal Sateen + Sepasang brooch
1X 1Set Hello Kitty Product (L-glutatione Hello Kitty+Hello Kitty Hand Lotion+Hello Kitty Mask)
1X Purse Furla (Pink)
1X Candy Dress1X 2Helai Shawl XXL (printed+plain)
1X 10Pcs Fridge Magnet (boleh print gambar you'ollsss)
1X Perfume Daisy by Marc Jacobs (black)
1X 2Helai Bawal Sateen (plain+printed)
1X 1Set Travel Hand Cream
1X Felt Craft (switch holder+Hairband)
1X Cathydoll Foam Cleanser
1X Totebag *postage di tanggung pemenang.
1X 5Pcs Pin Shawl yg Fancy 
1X 1pcs Bawal Printed
 1X 1box BB cream
1X 1 Noseup, 1 Set MF, 1pcs Sabun Gluta Kojic, 1pcs odbo, 5pcs Mask Bibir, 10pcs Tummy Patch & 100g PMC. 
4X 3 Obuse liptint
3X 5Pcs Gold Eyes Mask
3X 10% Discount pembelian dengan OnePiecesOfHijab 

Sabtu, 23 November 2013

: Syahid yang Tertangguh


AHMAD AMMAR AHMAD AZAM PELAJAR MALAYSIA DIMULIAKAN DI TURKI Ahmad Ammar Ahmad Azam pelajar Malaysia dimuliakan di Turki.
 Dilaman Sosial, video kenangan Ahmad Ammar menjadi perkongsian sehinggakan individu boleh sebak dan mengalirkan air mata jika menonton kisah perjalanan pemuda yang berusia 20 tahun itu. 

Untuk info, 
Ahmad Ammar telah pun meninggal dunia pada 2 November 2013 jam 1.30 petang akibat dilanggar ambulan ketika melintas jalan di Istanbul, Turki.
 Jenazah Ahmad Ammar dimuliakan di Turki kerana beliau merupakan pemuda yang banyak berjasa kepada masyarakat dan juga dalam ilmu agama dan aktif dalam berdakwah.
 Selain itu, pada usia semuda itu beliau telah menyertai pelbagai misi kemanusiaan di beberapa negara di dunia seperti di Syria dan sebagainya. Ahmad Ammar juga pernah berhasrat untuk mati Syahid dalam kehidupannya. Namun, kematiannya akibat kemalangan jalan raya pada 2 November lalu telah menyebabkan beliau digelar sebagai “Syahid yang Tertangguh” oleh para sahabatnya.

 < Biodata Ahmad Ammar Ahmaz Azam >

 Ahmad Ammar Ahmad Azam yang berusia 20 tahun merupakan pelajar cemerlang tahun dua bidang sejarah di Marmara University (Goztepe) Istanbul.
 Ahmad Ammar telah kembali ke rahmatullah pada petang Sabtu 2 November 2013 akibat kemalangan jalan raya.
 Beliau merupakan anak keempat dan satu-satunya anak lelaki Tuan Haji Ahmad Azam Abd Rahman, mantan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM).
 Beliau juga merupakan pelajar cemerlang SPM 2010 di Maktab Tentera Diraja dan memilih menyambung pengajian dalam bidang Sejarah di Turki.

 < Punca Ahmad Ammar Ahmad Azam Dimuliakan Di Turki >

 Pada umur yang masih muda, Ahmad Ammar telah mengembara banyak tempat untuk menuntut ilmu, menimba pengalaman dan mencurah bakti untuk kesejahteraan ummah tanpa mengira bangsa dan agama.
 Selain itu, beliau juga telah menjadi sukarelawan untuk menyertai misi kemanusiaan seperti di negara Syria.
 Ahmad Ammar juga pernah berhasrat untuk mati Syahid ketika menyertai misi kemanusiaan.
 Selain itu, Ahmad Ammar amat dikenali kerana mempunyai budi pekerti yang baik, tekun, berdisiplin, taat, bercita-cita tinggi dan sikap hormatnya kepada yang lebih dewasa. Ahmad Ahmad juga dihormati sebagai seorang yang kuat ilmu agama dan aktif dalam dakwah memperjuangkan agama Islam.

 < Keistimewaan Jenazah Ahmad Ammar Di Turki >

 Allahyarham Ahmad Ammar disemadikan di Perkuburan Eyub Sultan menghadap Laut Golden Horn.
 Tanah perkuburan ini menempatkan lebih 60 jasad para sahabat nabi, auliya’, panglima Uthmaniyyah dan orang-orang kenamaan di sana.
 Namun Datuk Bandar telah memberi pengecualian kepada Ammar hingga allahyarham menjadi orang Malaysia pertama disemadikan di sini. 
Malah begitu ramai orang termasuk masyarakat setempat selain rakan satu universiti yang hadir ketika allahyarham disolatkan di Masjid Ayub Sultan, Istanbul seterusnya mengiringi jenazah Ammar ke kubur

NOTA KAKI : Arwah Ammar 20. Aku 20. Arwah insyaAllah syurga. Aku ? masih lagha. Nah, panggg sedas. 


Nak jadi baik memang Lambat


"Ustaz, saya dulu hafiz al-Quran. Dulu, solat ini memang saya tidak tinggal. Saya semakin hanyut dengan dunia. Sekarang, saya sudah tidak solat. Saya ingin berubah. Masih adakah sinar untuk saya?"

"Masih ada sinar" Ustaz N menjawab pendek.

Jemaah mengangguk. Kebanyakannya faham sifat al-Ghafur Allah. Jemaah di situ memang boleh letak belakang nama mereka dengan Ahmad atau Abu al-Damansari. Berlumba-lumba duduk di dalam taman-taman Syurga ilmu.Marvellous!

Ustaz N menyambung, "Kembalilah kepada Allah, nak. Allah menciptakan rahmat sebelum menciptakan murka. Pintu taubat terbuka luas. Sibukkan diri dengan kebaikan. Jika anda jatuh, maknanya, masa anda masih banyak yang belum diisi dengan kebaikan."

Terima kasih, Ustaz. Macam mana nak jadi baik? Apa langkah pertama untuk saya berubah selepas bertaubat?"
Ustaz N tersenyum. "Pernah tidak dengar kisah Abu Hurairah r.a. bertanya kepada baginda Rasulullah s.a.w. tentang seorang yang solat tetapi masih mencuri?"

Jemaah terlopong. Sah, tak dapat nak recall. Ini yang pentingnya hadir di ceramah-ceramah dan kuliah. Dapat peringatan, dapat refresh ilmu, dapat kesedaran. Dapat macam-macam. Best!

Ustaz N menarik nafas dan berkata, "Abu Hurairah r.a. bertanya bagaimanakah orang yang sedemikian? Rasulullah menegaskan, solat orang itu lambat laun akan menyebabkan dia berhenti mencuri."

Jemaah mengiyakan. Mereka teringat firman Allah s.w.t bahawa solat akan mencegah perkara keji dan mungkar.
"Maksud baginda Rasulullah s.a.w. dengan memperbaiki dan meningkatkan mutu solat, dari segi rukun qauli (percakapan), rukun fi'li (perbuatan) dan rukun qalbi (rasa hati), lambat laun solat akan berjaya menjadi benteng kepada amalan keji dan mungkar."

Jemaah berpandangan sesama sendiri. Mereka tersenyum dan mengangguk.

"Kesimpulannya, nak jadi baik memang lambat. Nak membina memerlukan masa. Nak meruntuh sekelip mata. Teruskan bermujahadah untuk istiqamah. Tutup ruang-ruang untuk melakukan kemaksiatan. Isi kehidupan dengan kebaikan. Berkawan dengan kawan-kawan yang baik. Usaha dan terus usaha. Insya-Allah, Allah akan mengampunkan dosa-dosa kita."

Dalam jemaah itu, seorang anak muda tunduk. Matanya berkaca. Dia berbisik:
Ya Allah, dosaku menggunung tinggi, tapi rahmat-Mu melangit luas. Ampunkanlah dosaku. Sesungguhnya Engkau Maha Penerima Taubat.